30 Aralık 2016 Cuma

Her şeye rağmen yaşamak çok güzel-84






Celal ÇELİK’in hayata dair, ahlaki, dini ve felsefi yorumlarını yayınladığım yazı dizisini, sevgili Celal ÇELİK’in tüm yazılarını yeniden gözden geçirerek kısa ve öz olarak özet şeklinde sizlere sunmaya devam ediyorum.







Bu bir siyasi yazı değildir

Seçim zamanlarında toplumda bir gerginlik olur. Dostane sohbetlerimiz devam ederken konu siyasete gelince neredeyse birbirimizle yaka paça kavga edeceğiz.

Bugünler gelir geçer ama o kırgınlıklar kalıcı iz bırakıyor. Hani duyarız ya, senin görüşüne saygı duyuyorum diye... Aslında hepimiz öyle olmalıyız.

Ben uzun uzun düşündüm, karşımızdakinin görüşüne saygı duymak nasıl olacak diye... Acizane ben şöyle düşündüm.

Allah birbirinin aynı milyonlarca hayvan yarattı. Penguen, arı, karınca, koyun, keçi gibi... Ama hem yüzleri, renkleri, gözleri, saçları, boyları, vs. farklı milyonlarca insan yaratmıştır.

Yüz olarak birbirinin birebir aynısı olan insan hiç yokken, düşünce yapısı olarak da birbirinin aynısı olan hiç insan yoktur. Onun için Necmeddîni Kübrâ Hazretleri buyurur ki: “Allâh’a giden yollar, mahlûkların nefesleri kadar çoktur.”

O yüzden karşımızdakine saygı duymalıyız. Herkes özgür bir ülke istiyor. Bizim her görüşten komşularımız vardır. Hepsi dürüst, çalışkan, ahlaklı, namuslu insanlardır.

Emin olun, vatan bölünsün, halk fakirleşsin, gelişmesin diyen hiç kimse yoktur.

Bugün bir savaş çıksa hep birden cepheye koşarız. Dinimiz bir, kıblemiz bir, vatanımız bir, köyümüz bir, camimiz bir, okulumuz, işyerimiz, milli takımımız bir, aynı trafikteyiz...

Sohbetlerimizde siyasi konulardan kaçınalım. Tartışmaya giren insanlar savundukları liderleri kendi güzel düşüncelerine göre iyi olduğuna inandıkları için savunuyorlar.

Ben siyasi asla yazmadım ve yazmam da. Diyelim ki, siz bir lideri, sizce iyi olduğu için savunurken, karşınızdaki kişi de liderinin iyi olduğuna inanıyor ki savunuyor.

Liderler geçici, yarın o komşumuzla, arkadaşımızla hep yüz yüze görüşeceğiz. Kabe yıkmaktan beterdir mümin kalbini kırmak, değer mi Allah aşkına?

Yukardaki yazıyı göz önüne alarak ,seçime gireceğimiz şu günlerde ve seçim sonrasında aşağıdaki hususlarda dikkatinizi çekmek istiyorum.

1- Herkes din,vicdan ve kanaat hürriyetine sahiptir.

2- Hiç kimse inanç ve düşüncesinden dolayı kınanamaz.

3- Herkesin siyasi düşüncesi ayrı olabilir. Bize düşen saygıdır.

4- İlişkilerimizi siyasi düşünce ve kanaatlerimize göre değil, insan ilişkilerine göre ayarlamalıyız.

5-Karşımızdaki kişileri siyasi düşüncelerine göre değerlendirmemeliyiz. Onları yaptıkları davranışlar ile değerlendirmeli ve takdir etmeliyiz.

6- Önemli olan insanların olumlu davranışları ve örnek hareketleridir.

7- Hepimiz bu vatanın evlatlarıyız.

8- Hepimiz eşitiz.

9- Üstünlük ancak yüksek ahlakla olabilir.

10- Seçim öncesi ve sonrası toplumun tümü bir ve beraber olmalıdır.

11- Hiçbir zaman fitne,fesat ve ayrılıkçı düşüncelere girmemeliyiz.

12- Çanakkale’de ve Kurtuluş savaşında olduğu gibi her zaman bir ve beraber olmalıyız.

13- Bizim birlikte olmamızın bir çok nedeni var. Bunlar:Dinimiz, kitabımız, peygamberimiz, vatanımız, bayrağımız, marşımız, tarihimiz, kültürümüz...

14- Her zaman kardeş olmamız gerektiğini unutmayalım.

Peygamberimizin buyuruyor ki: “Birbirinize buğuz etmeyin,birbirinize haset etmeyin, birbirinize arka çevirmeyin; ey Allah’ın kulları kardeş olun. (Buhari,Edeb,57).


Efkan Vural

 (Devam edecek)

Bu yazı aşağıdaki sitelerde yayınlanmıştır.



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder