30 Aralık 2016 Cuma

Her şeye rağmen yaşamak çok güzel- 43

Celal ÇELİK’in hayata dair, ahlaki, dini ve felsefi düşünce ve yorumlarını beğeniyle kendi diliyle sunmaya devam ediyorum.

Dünyadaki imtihandan muaf mıyız?


Bu yazıda inşallah engelli namazı ile ilgili bir konuya cevap vermek istiyorum. Benim gibi beş vakit namazını kılan engelli arkadaşlarım ve ben bunu, zaman zaman çevremizden duyuyoruz.
Diyorlar ki: “Sen engellisin, namaz kılmana gerek yok; sen zaten direk cennete gidersin.”
Buna benzer sözlere muhatap olan namazını kılan engelli kardeşlerim saygıdan cevap vermiyorlar. Ya da namaza başlayacak engelli kardeşlerim, ha gerek yokmuş, diyor ve bırakıyorlar.
Kuran-ı Kerim’de, hastaysan oruç tutmayabilirsin ama fidye verirsin, diye ayet var. (Bakara suresi, 184. ayet) Ama, hastaysan namaz kılmayabilirsin, fidye verirsin, diye bir ayet yoktur.
Aksine, savaşta nasıl namaz kılınacağını anlatan ayet vardır. Düşman silahı üzerinize çevrilmişken, ölüm tehlikesi altında bile farz olan namaz, biz engellilere nasıl farz olmasın?
Allah Kuran’da biz insanları imtihan ettiğini bildiriyor:
“Hanginizin daha güzel iş ortaya koyacağını denemek için, ölümü ve hayatı yaratan O’dur. O azîzdir, gafurdur (üstün kudret sahibidir, affı ve mağfireti boldur).” (Mülk suresi, 2. ayet)
Engelli veya sağlıklı aklı başında olan her insan, ayette Rabbimizin buyurduğu gibi dünyada imtihandadır. Allah, karnelerimizi kıyametten sonra bizi yeniden dirilttiğinde mahşerde verecek.
Okullarımızda engelli öğrencilerin rahatça ulaşımı için çözümler getirilmiş, rampa ve asansör yapılmıştır.
Engelli öğrenciye kolaylıklar yapılıyor ama sınava girmene gerek yok, sen sınıfı zaten geçeceksin, denmiyor. Engelli öğrenciler de, diğerleriyle eşit şartlarda aynı sorularla sınav oluyorlar.
Allah tüm insanlar gibi biz engellileri de, sabır ve şükür imtihanına alıyor. Tabi engelli öğrencilere okuldaki çözümler gibi, Allah bize de kolaylıklar sunuyor.
Mesela ben teyemmüm abdesti ile yani tuğla üzerine mesh ederek abdest almış oluyorum. Ve bu abdest ile sırtüstü yatarak namazımı kılıyorum.
Yıl sonunda karnesinde 50’den aşağı notu olan sınıfını geçemez.
Kabirde ilk sorgu namaz ibadetinden olacak…
Namazdan geçer notu alamayanın işi ahirette epey zormuş...
Allah hepimizi, namazını huşu ile kılan salih kullarının içine dahil etsin.

(Devam edecek)

Efkan VURAL

Bu yazı Milliyet Blog'da 19.08.2014 tarihinde yayınlanmıştır:
KAYNAK:

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder