30 Aralık 2016 Cuma

Her şeye rağmen yaşamak çok güzel-67




Celal ÇELİK’in hayata dair, ahlaki, dini ve felsefi yorumlarını yayınladığım yazı dizisini, sevgili Celal ÇELİK’in tüm yazılarını yeniden gözden geçirerek kısa ve öz olarak özet şeklinde sizlere sunmaya devam ediyorum.

Celal der ki, evet ölüm haktır. Buna rağmen, bizce ölenler hep ötekilerdir ve ölümü çok uzak sanırız. Kendimizce hesap yaparız ; herhalde ölünce biz cennete gideriz, deriz. Oysa evdeki hesabımız bile çarşıya uymazken…

Rabbimiz elbette sonsuz merhamet sahibidir. Anaların şefkati bile onun rahmetinin yanında denizde damladır. Tamam Rabbimiz affetti, cennete girdik, diyelim. Ama cennet hayatı, dünya gibi sonlu değil ki. Ebedi yani sonsuz, katrilyon yıl bile sonsuzun yanında sıfırdır.

Ve cennette çok dereceler vardır. Rabbimiz, cennetteki derecemizi yalnızca bu hayattaki kazandığımız sevaplara göre belirliyor.

Dünyada bile sahip olduğumuz mal, makam, paraya göre bir mevkimiz vardır. Gecekonduda oturan fakirle, sarayda oturan kral aynı konforda hayatlarını sürdürmüyorlar, değil mi?

Asıl mesele çok ibadet edip ebediyen kalacağımız cennetteki derecemizi yükseltmek... Sonsuz hayatımız için çalışmalı değil miyiz?Dünyaya bir kez geliyoruz.

Allah’a gönülden iman eden kimse Allah’ı daha çok tanımaya çalışır. O’nu tanıdıkça daha çok sever ve sevdikçe de O’na daha çok ve daha derin kulluk eder. Böylece hep Allah’a daha yakın olmaya çalışır.

Allah’a samimiyetle bağlanan böyle akıllı bir kul, ibadetlerle O’na bağlılığını gösterdiği gibi Allah’ın kulları olan insanları da Allah’tan ötürü sever ve O’nun rızası için insanlara iyilikte bulunur, onlarla dostça geçinir.

Facebook çok muazzam bir buluştur. Hiç düşündünüz mü? Facebook’ta milyonlarca profil kayıtlıdır.

Milyonlarca insanın birbiriyle yazışmaları, videoları, fotoğrafları, yorumları, beğendikleri ve paylaştıkları hiç karıştırılmadan kaydediliyor. Bu ne karmaşık sistemdir. Öyle değil mi? Facebook’ta çalışan çok zeki mühendisler tasarlıyor bu sistemi…

Evet, Facebook'u kuran insanlar bile milyonlarca insanın, beğendiklerini, resimlerini, yorumlarını karıştırmadan kaydedebiliyorsa ;

Rabbimiz sonsuz gücü ve sonsuz ilmi ile, gelmiş geçmiş milyarlarca insanın yaşam videolarını ve sözlerini kaydedemez mi?

Ve yeniden diriltip mahşerde bu dünyanın hesabını soramaz mı?

Elbette sorar ve soracaktır. Kur’anda yüzlerce ayet, peygamberimizin hadisleri bunu haber verip uyarıyor.
 
Efkan Vural

 (Devam edecek)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder