30 Aralık 2016 Cuma

Her şeye rağmen yaşamak çok güzel-82



Celal ÇELİK’in hayata dair, ahlaki, dini ve felsefi yorumlarını yayınladığım yazı dizisini, sevgili Celal ÇELİK’in tüm yazılarını yeniden gözden geçirerek kısa ve öz olarak özet şeklinde sizlere sunmaya devam ediyorum.

Şeytan-Tevbe-Ölüm

Hiç ölmeyecek gibi yaşıyoruz. Ve ne yazık ki şeytanın hile ve tuzaklarına farkında olmadan düşüyoruz. Ve şükür etmiyor, hiçbir şeyden tatmin olmadan hep fazlasını istiyoruz.

Evet malesef şeytanın hileline kapıldık; şükretmeyi ve ibadeti unuttuk. Hatası yüzünden cennetten çıkarılan Hz Adem’in affedilmesi gibi geç olmadan günahımıza tövbe edelim...

Çünkü ölüm ansızın gelir. Yoksa ayette şeytanın dediği gibi, suçu haşa! Allah’a atıp sen kaderimde bunu yazdın, vs. demeyelim; Hz Adem gibi hatayı nefsimizden bilip, Allah’tan tövbe ve af dileyelim.

Şeytan bize, üf ya hergün hergün beşer defa namaz çok değil mi diye vesveseyle bıkkınlık veriyor. Biz de tembel nefsimize hemen uyup namazı bırakıyoruz.

Bazen arkamızdan sokuluyor, sen, var ya geçmişte şunu şunu yaptın, artık zor affedilirsin, boşver gitsin, eğlenmeye devam edelim, gibi vesveselerle tövbe kapısını kapamaya çalışıyor.

Sağından sokulur, der ki: vay be sen ne dindarsın, keşke herkes senin gibi namazını kılsa, cennete sen gitmeyeceksin de kim gidecek gibi mümini kibire düşürür...

Bunun gibi internet, televizyon, gazete, kitap, şeytanlaşmış insanlar gibi türlü türlü yollarla insanları Allah’tan uzaklaştırmaya ve cehenneme gitmelerini sağlamaya çalışır.

Yalnız size bir ipucu. Şeytanın vesvese (kalbe kuruntu veren fısıltı) dışında maddi hiçbir gücü yoktur.

Ama malesef bu vesveseleri dinleyip uyarak şeytana tapmış oluyoruz...

Lütfen daha ölmedik. Şeytana karşı uyanık olalım. Katrilyonlarca yıllık sonsuz gençlik ve zevk yurdu cennet hayatımızı riske atmayalım.

Allah samimi tövbe ile her günahı affeder. Eğer henüz namaza başlamadıysak haydi namaza başlayalım.

Affet ki afolasın

Allah çok affedicidir. Öyle ki, yıllar boyu günah işliyoruz, ibadet yapmıyoruz. Kuran’da onlarca ayette belirttiği gibi samimi bir tövbe ile bağışlıyor,

Rabbimiz biz kullarınında affedici olmasını istiyor. Peygamber Efendimiz’de (s.a.v): Merhamet etmeyene merhamet edilmez, buyurmuştur.

“O müttakîler ki bollukta da darlıkta da Allah yolunda harcarlar, kızdıklarında öfkelerini yutar, insanların kusurlarını affederler. Allah da böyle iyi davrananları sever. “ (Ali İmran suresi, 134.ayet)

Bizler aslında affederek karşımızdakine iyilik yaptığımızı düşünürüz. Aslında affetmek insanın kendine yaptığı bir iyiliktir.

Celal ÇELİK’in yukardaki yazı ve yorumlarından şu sonuçları çıkarabiliriz.

1- Yaşam iyi ile kötünün mücadelesidir. Önemli olan iyinin galip gelmesidir.

2- Hiç ölmeyecek gibi yaşamayı düşünürken; yarın ölecek gibi yaptıklarımıza dikkat etmeliyiz.

3- Günlük hayatımızda şeytan sürekli karşımızda.Her an şeytanın hile ve tuzaklarıyla karşı karşıyayız.

4- Yaptığımız günahlar sonunda kendimizi suçlayarak güzelliklerdan kopmamalıyız. Yaptığımız günahlara tevbe etmeliyiz.Hayata yeniden geçmişi unutarak devam etmeliyiz.

5- Bol bol ibadetler ve iyilikler yaparak Cennete grime ümiti içinde olmalıyız ki yaşamdan zevk alalım.

6- Yaşantımızda her zaman hoşgörülü olmalıyız. Kimsenin ayıbını yüzüne vurmamalıyız. Biz her şeyden önce iyi örnek olmalıyız.
Efkan Vural

 (Devam edecek)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder