30 Aralık 2016 Cuma

Her şeye rağmen yaşamak çok güzel-75



Celal ÇELİK’in hayata dair, ahlaki, dini ve felsefi yorumlarını yayınladığım yazı dizisini ,sevgili Celal ÇELİK’in tüm yazılarını yeniden gözden geçirerek kısa ve öz olarak özet şeklinde sizlere sunmaya devam ediyorum.

Türk Sanat Müziği 

Türk Sanat Müziği dinleyerek ruhumun dinlendiğini ve kalbimin yumuşadığını hissediyorum.

Aslında benim TSM sevgim nereden geliyor biliyor musunuz? Biz seksenlerde haziranda okul kapanınca memleketimiz Ereğli’ye giderdik. Orada yaz akşamları bağ evinde terasta dedem, radyosundan hep TSM açar, beraberce dinlerdik. O nağmeler hem ruhuma, hem gönlüme işlendi.

TSM insanı duygulandırıp ağlatıyor. Dünyanın hiç bir ülkesi böyle bir müziğe sahip değildir. Osmanlı’da TSM’nin hastaları tedavi amaçlı kullanıldığını biliyor muydunuz? Her makam ayrı bir hastalığa iyi geliyormuş.

TSM dinleyicileri genelde nazik, mülayim, ince ruhlu insanlardır. TSM dinleyenlerin adi suçlara karıştığı hiç görülmemiştir.

İnşallah çocuklarımıza, yeğenlerimize bol bol TSM dinletelim. Onlar belki şimdi dinlemezler, ama arabaya binince radyodan veya CD’den bir TSM müziği açalım. Kulakları bu nağmelere aşina olsun. Büyüyünce asıllarına rücu ederler inşallah.

Korku ve ümit arasında olmalıyız

Mümin daima havf (korku) ve reca (ümit) arasında bulunmalıdır. Çünkü fazla korkudan ümitsizlik, korkusuz ümitten ise gaflet doğar.

Mümin, Rabbinin büyüklüğünü ve azabının çetinliğini bilerek O’ndan korkar. Yani Allah’tan en çok korkan, O’nu en çok bilendir.

Bizler hayatımız boyunca, sürekli şeytan ve nefsimizin tuzaklarına karşı uyanık olmalıyız. Bu ise konuşmadan önce ve yapacağımız işten önce sonucunu düşünmekle mümkün olur.

Yani cehennemden korku içinde olmakla beraber, Cennete girme ümidini hiçbir zaman yitirmemeliyiz. Bunun içinde sürekli ibadet etmeli, iyilik etmeli, imanımızı korumalıyız.

Allah’ın rahmetinden ümit kesmemeliyiz.

Allah bu nimeti pekçok kişiye vermiyor

Allah, dünyada bütün kullarına sayısız nimet veriyor. Türkiye’deki çok fakir dediğimiz insanlar bile sadece maddi değil, türlü türlü nimetlere sahiptir.

Mesela çoğu sağlıklıdır. Öte yandan, acılı bir kuru fasulyeyi veya şekerli bir un helvasını, mide problemi, şeker hastalığı vs. olan ama parası çok olan pekçok zengin yiyemiyor. 

Aslında başlıktaki bahsettiğim nimet, sağlık değildir. Evet sağlık çok önemlidir. Dünyada sağlık en büyük nimettir. Fakat Allah’ın verdiği bir nimet var ki, herşeyin üzerindedir.

O nimet ise İmandır. İmansız bir insan, ister dünya güzeli, ister en büyük futbolcu, isterse dolar milyarderi olsun. Eğer Allah’a hakkıyla iman etmediyse ahirette cezadan kurtulamaz.

Efkan Vural

(Devam edecek)



Celal'in penceresinden

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder