30 Aralık 2016 Cuma

Her şeye rağmen yaşamak çok güzel-79



Celal ÇELİK’in hayata dair, ahlaki, dini ve felsefi yorumlarını yayınladığım yazı dizisini ,sevgili Celal ÇELİK’in tüm yazılarını yeniden gözden geçirerek kısa ve öz olarak özet şeklinde sizlere sunmaya devam ediyorum.

Engelli olmak
Sağlıklı insanlar engellilere bakıp şükretmeliler. Ama, çok şükür deyip kulak memelerini çekmek değil de, ibadet ederek Allah’a teşekkür etmeliler.

İnsan, her koşulda kendisine, ailesine, yaşadığı topluma fayda sağlayan etkinlikler yapabilir. Ben engelliyim napalım kaderim böyleymiş dememeli…

Hayata dair yazılarımı ve hayat hikayemi anlattığım kitabı okumak isterseniz Google ’da “celalin penceresinden” diye aratınca çıkan ilk sonuç blog sayfamdır.

Engelliler, sağlıklı insanlara şükretmeleri için vesiledir evet ama aynı zamanda engelli insan sağlıklı insanlara ibretlik örnek olmalıdır.

Namaz kılan bir engelliyi gören veya evde oturmak yerine çalışan bir engelliyi gören boş oturup vakit öldüren sağlıklı insanlar, hallerini gözden geçirmeliler.

Engelli olmak bana Allah’ın bir hediyesidir.

Her toplumda muhakkak en az % 8-10 engelli insan vardır. İnsan bedeninde binlerce çeşit hastalık oluşabiliyor. Birçok hastalığın tedavisi mümkündür.

Zaten tıbben tedavisi henüz mümkün olmayan hastalık sahibi insanlara da “engelli”diyoruz.

Bazı Engelliler: Görememek, işitip-konuşamamak, yürüyememek, felçli olmak, spastik olmak, zihinsel engelli olmak... vs...

Astım, tansiyon, şeker, kanser, kolesterol, verem, fıtık, romatizma, kalp, kansızlık, ... vs.Bunlar da hastalıklardan küçük birer örnek...

Peki hiç düşündünüz mü, neden bu kadar çeşitli hastalıklar ve engelliler var?

Elbette Allah her insanı mükemmel bir sağlıkla yaratabilirdi. Ama o zaman nüfusun yaklaşık % 90’ı olan sağlıklı insanlar haline şükretmeyecek ve bu dünyanın imtihan için olduğunu hatırlamayacaklardı.

Biz engelli insanlar sağlıklı insanların şükretmeleri için vesileyiz.

Karanlık olmasa gündüzün, soğuk/sıcak olmasa serinliğin, açlık olmasa gıdanın kıymetini anlamayacağımız gibi hastalıklarda sıhhatin değerini anlamamızı sağlar.

Allah güzel ahlaklı iyi kullarına engellilik vererek hem kötü insanlardan koruyor, hem de sabır ve şükürle cennetteki makamları yükselsin istiyor.

Engelli kardeşlerime sesleniyorum; Kısacık dünya hayatında rahat olmayabiliriz ama şükredin, sabredin. Sağlıklı bir insanın "Çok şükür Allah'ım" demesi ile özürlü bir insanın "Çok şükür Allah'ım" demesine Allah aynı sevabı vermez. Allah adildir.

Eğer isyan etmezsek, sabredip şükredersek, üstüne bir de ibadet yaparsak, katlamalı sevaplarımız sayesinde cennette çok yüksek makamlara ulaşacağız inşallah...

“Ey sağlıklı insanlar! Sizin sahip olduğunuz nimetleri hayallerinde yaşatanlar vardır.”
Herkes sahip olduğu nimetleri düşünsün lütfen...

Hadi şöyle bir içten gelerek Elhamdülillah çok şükür diyelim....

Engelliler haftası (10-16 Mayıs) nedeniyle yayınladığımız yukardaki yazıdan hareketle şunları söyleye biliriz:

1-Herkes bir engelli adayıdır. Her an engelli olabiliriz.

2-Bulunduğumuz duruma şükretmeliyiz.

3-Engelliler biz sağlıklı insanlara örnektir. Aslında onlar bize „ Şükrü „ hatırlatıyor.

5-Engellilere karşı farkındalık oluşturmalıyız.

6-Engellilere acıma yerine onlarla sosyal ilişkiler içinde olmalıyız.

7-Engelli kardeşlerimiz, engel durumlarına isyan etmeden hayatlarını sürdürmeye çalışmalı, dünyanın nimetlerinden yaralanmaya çalışmalı, yaşamdan kopmamaları ve aktivitelere katılmalıdır.
Bu konu da bizler de üstümüze düşeni yapmalıyız.
 
Efkan Vural

  (Devam edecek)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder