30 Aralık 2016 Cuma

Her şeye rağmen yaşamak çok güzel-74


Celal ÇELİK’in hayata dair, ahlaki, dini ve felsefi yorumlarını yayınladığım yazı dizisini ,sevgili Celal ÇELİK’in tüm yazılarını yeniden gözden geçirerek kısa ve öz olarak özet şeklinde sizlere sunmaya devam ediyorum.

İsraf

Aslında en büyük israflardan biri Zaman israfıdır. Altından kıymetli ömür dakikalarımızı neler için israf etmiyoruz ki...

Diziler, maçlar, filmler, alışveriş merkezleri... Sadece Facebookta geçirdiğimiz zaman kadar bile, düşünerek Türkçe Kuran meali okusak dinimizin birçok inceliklerini öğrenirdik.

Şu imtihan dünyasında en kıymetli sermayemiz zamandır. İyi veya kötü bir iş yaparken, saatimizin saniyesine bakarak zamanın çok hızlı geçtiğini daha iyi anlarız.

İslam’ı yaşamak ve hayata hakim kılmak için, zaman, bizlere bir emanet ve fırsat olarak verilmiştir. İmam Râzi şöyle nakleder:

“Buz satan birisi pazarda şöyle bağırıyordu: Sermayesi eriyen bu şahsa merhamet edin. Onun bu sözünü duyunca, bu söz: Asr suresinin anlamıdır” dedim.

İnsana verilen ömür, bir buz gibi erimektedir.

Eğer bunu ziyan eder veya yanlış yere harcarsa, insanın hüsranına neden olur.

Kötülerin Şerrinden Koru Allah’ım !

Allah’ım, ülkemize yönelik iç ve dış hain şer odaklarının kurduğu tuzak, hile, oyunlarına bizleri düşürme… onlara fırsat verme.

Allah’ım, askerimize, polisimize tüm güvenlik güçlerimize işlerinde uyanıklık ve başarı lütfet. Milletimize basiret ve sağduyu ver. Birlik ve beraberlikten ayırma.

Allah’ım, ülkemize bolluk, bereket ver. Miletimizi hep veren el yap. Amin

Dua
Peygamberimizin SAV hayatının her karesinde dua vardır. Gece yatarken, uyanınca, gömlek giyerken, abdest alırken, yemekten önce ve sonra, banyo yaparken, tuvalete girip çıkarken .. gibi her olayda, ama her an dua etmiştir.

Fatih Sultan Mehmet geceleri planlar hazırlarken, Akşemseddin gibi çok alimler sabaha kadar namaz ve gözyaşıyla dua dua yalvarıyorlardı. Evet maddi ve manevi güçle fethedildi.

Bazen cumanın sonuna kadar kalıp tesbihat ve duayı yapıyoruz.

Fakat tesbihatı bitirip elimizi duaya kaldırıyoruz, dua ederken en fazla iki dakika sonra imam el-fatiha deyip duayı bitiriyor. Bu kadar kısa olmamalı...

İnsan, Allah katındaki kıymet ve faziletini dua ile kazanır.
 
Efkan Vural

  (Devam edecek)



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder